Tipuri de cosuri de fum

1 Coşuri de fum din cărămidă.

Cos de fum caramida

Cos de fum caramida crapata

Când auzim de un coş de fum imediat în găndul nostru se formează imaginea unui coş de fum zidit din cărămidă sau piatră. Dar tehnologia curentă de construire introduce o altă categorie de coşuri, şi anume coşul de fum prefabricat.

Dar înainte de a discuta despre coşurile de fum prefabricate să vedem ce ne oferă coşurile de fum din cărămidă.

După cum am amintit în subcapitolul 1.2 zidirea coşurilor de fum din cărămidă este o metodă mai veche de a construi coşuri de fum. Aceste coşuri de fum rezistă doar în  condiţiile în care şi sursa de căldură este pe măsură. Adică mai demult sursa de căldură (soba) avea o putere termică mult mai redusă (sub 10 kW) faţă de sursele de căldură folosite astăzi (centrale termice), astfel cantitatea de fum evacuat era mai redus. De accea coşurile de fum au rezistat relativ mult. Un dezavantaj ce prezintă coşurile de cărămidă este faptul că dimensiunea cărămizilor este redusă. Acest fapt duce la un proces lung de zidire, şi număr mare de îmbinări. Apoi, cărămizile sunt executate din materiale ce imprimă umezeala, cea ce reduce viaţa coşului. Mortarul dintre cărămizi este distrusă de fum şi intemperii uşor şi în scurt timp.

Iată câteva dezavantaje ale coşurilor de cărămidă, şi totodată motive din care cauză se distruge foarte repede când se racordează o centrală termică de câteva zeci de kW.

2 Coşuri de fum prefabricate.

Cos de fum ceramica

Cos de fum ceramica EKO

Constructorii şi instalatorii pot acum să aleagă dintr-o varietate largă de coşuri de fum produse din metal (inox), sau ceramică. Elementele componente pentru aceste coşuri de fum sunt fabricate în fabrici specializate, şi apoi montate (instalate) la faţa locului.

Iată câteva exemple de aceste coşuri de fum:

2.1  Coşuri de fum dublu perete cu termoizolaţie. Două straturi de metal între care se tasează termoizolaţia. Imaginează-ţi două tuburi de dimensiuni diferite, unul într-altul, iar spaţiul dintre cele două este umplută cu termoizolţie.

2.2 Cosuri de fum izolate cu aer. Între cele două pereţi nu se pune termoizolţie, şi această zonă va fii închisă ermetic. Aerul dintre cele două pereţi constituie izolarea termică.

2.3 Coşuri de fum aerisite. Aceste coşuri de fum sunt proiectate astfel încât este asigurată un curent lent de aer între cele două pereţi, permiţând aerisirea termoizolaţiei şi evacuarea a unor eventuale scăpări de gaze.

2.4 Coşuri de fum Tur-Retur. În tubulatura interioară se elimină gazele arse, iar in golul dintre cele două tuburi se trage aerul din afară necesară arderii. Proiectat pentru centrale termice care folosesc aerul din afara încăperii pentru întreţinerea arderii.

Cu o astfel de gamă largă de tipuri de coşuri, apar întrebările…

Care este cel mai bun coş de fum?

3 Ce tip de coş să aleg?

Desigur există avantaje şi dezavantaje la toate tipurile. Coşurile de fum zidite au o frumuseţe aparte, dorit de cei mai mulţi proprietari. Coşurile prefabricate oferă un proces de instalare mai uşoară şi mai rapidă. Unele coşuri de fum sunt proiectate doar pentru unele tipuri de combustibili.

Determinarea tipului de coş de fum care vă este cel mai potrivit, necesită analizarea cu atenţie a sursei de căldură (centrale termice, seminee, sobe etc.) ce va fii racordat la coşul de fum, şi tirajul necesar acesteia.

În cazul în care doriţi să instalaţi o sursă de căldură nouă, citiţi instrucţiunile legate de coşul de fum pentru a putea alege coşul de fum potrivit. Dacă doriţi să racordaţi la un de fum deja existent, verificaţi şi convingeţi-vă că acel coş de fum corespunde cerinţelor sursei de căldură care va fii racordat.

În următorul post voi aborda tema legată de proiectarea coşurilor de fum. Până atunci toate cele bune.

Reclame

Despre Cosar- Hornar

"...aduc omului vise noi oricand si oricui..."
Acest articol a fost publicat în Constructii, Cosuri de fum, Instalatii termice și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Tipuri de cosuri de fum

 1. Stephy zice:

  Buna ziua, va rog frumos am si eu nevoie de sfaturile si Priceperea Dv.
  Doresc montarea unui Semineu cu focar de fonta inchis pe lemne de 15 Kw ,ce cos ar trebui sa -i pun? Mentionez ca doresc incalzirea a doua camere sufrageria si o camera de zi la mansarda.Imi doresc un cos sa ajute focarul semineului sa isi mareasca autonomia adica sa isi pastreze mai mult timp temperatura.Sa nu stau toata ziua cu mana in foc si cu Buzunarele goale si cu oasele rupte de la Topor.Sa ii mareasca randamentul focarului si sa consume lemne cat mai putine. Deasemenea mai vreau sa va intreb ce Focare sunt cele mai Fiabile?Si de ce dimensiune ar trebui sa-i pun cosul de evacuare a fumului? Va rog frumos daca exista asa ceva sa mi-l Recomandati.
  Va multumesc pt ca existati si sper ca imi veti raspunde cu Raspunsuri Profesionale si Pertinente
  Chao

  • Cosar- Hornar zice:

   Buna ziua,

   In primul rand trebuie sa va alegeti semineul. Dupa aceea urmati instructiunile din cartea tehnica. Daca doriti ceva bun, apelati la magazine specializate. In nici un caz, cosul de fum nu poate mari autonomia semineului, doar sa mentina (daca cosul de fum este ceva bun), sau in cazul unui cos de fum necorespunzator, sa scada. La cosul de fum cel mai important este ca, cosul de fum sa fie izolat si cu certificare CE (inseamna ca corespunde la anumite norme pentru buna functionalitate si sigurnata).
   O iarna calduroasa,
   Cosarul,

 2. iulis zice:

  Buna seara, am o dilema Sunt pe punctul de a realiiza un cos de fum, pentru o soba metalica tip semineu(de Sighisoara) Am ales elemente ceramice pt cos de fum, cu diam interior 18 cm, iar la exterior 25cm latura. Am doua optiuni, din ce am tot citit eu, sa fac cosul complet exterior, cu o izolatie de vata bazaltica, au sa il fac pe interior, sa treaca prin placa de beton, sa traverseze o camera de la mansarda(eventual sa incalzeasca astfel acea camera) , apoi sa ajunga sus, prin pod ,peste coama. In aceasta varianta a traversarii mansardei, izolatia ar trebui facuta doar la nivelul podului, care este neincalzit sau si in camera locuita?Care ar fi totusi varianta mai sigura/ buna : cos exterior sau cos interior?

  • Cosar- Hornar zice:

   Buna ziua.

   In primul rand doresc sa specific, ca cosul de fum nu are functie de incalzire, in nici un caz. Daca cosul de fum „incalzeste” intr-o incapere, inseamna ca pierde caldura si apare procesul de condensatie, care este urmat de alte probleme. Cosul de fum trebuie sa fie izolat, mai mult, trebuie sa fie SISTEM DE COS DE FUM. Daca elementele ceramice de ati achizitionat nu sunt impermeabile, incidecum nu sunt pentru cos de fum. Probabil altceva.

   Cu stima,

   Gros Kamin – Team

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s